DOLAR 35,1981
EURO 36,7471
ALTIN 2.968,65
BIST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Giresun 14°C
Hafif Yağmurlu
Giresun
14°C
Hafif Yağmurlu
Paz 12°C
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 16°C

BİR BENZERİDE GİRESUN’DA İNŞA EDİLDİ

Şehzadebaşı Camisi’nin ölçüleriyle Giresun’un Bulancak ilçesinde yığma taş usulü ile inşa edilen Sarayburnu Camii Karadeniz Sahil Yolu’nu kullananların en önemli uğrak noktalarından biri oldu.

15.03.2022
216
A+
A-

Mimarisini Selçuklu ve Osmanlı’dan alan ve Mimar Sinan’ın çıraklık eserim dediği İstanbul Şehzadebaşı Camisi’nin ölçüleriyle Giresun’un Bulancak ilçesinde yığma taş usulü ile inşa edilen ‘Sarayburnu Camii Karadeniz Sahil Yolu’nu kullananların en önemli uğrak noktalarından biri oldu.
Temeli 1987’de atılarak imece usulüyle uzun yıllar sonra tamamlanan Sarayburnu Camisi’nin açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2017’de yapıldığını hatırlatan Sarayburnu Camii ve Külliyatını Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Yusuf Ziya Sipahi, caminin pek az bilinen özellikleriyle ilgili bilgi verdi.
Sarayburnu Camii’nin Eynesilli Hacı Mustafa Eren Efendi’nin hayali olduğunu belirten Sipahi “Bu eser İstanbul Şehzadebaşı Camii’ne göre projelendirildi. Proje ilaveler çıkarmalar yapılarak yürütüldü. Caminin temel atma töreni 1987’de halkın yoğun katılımıyla gerçekleştirildi ve yaklaşık 25 yıl sürdü. Cumhuriyet tarihinin hatta Osmanlı’nın son 200 yılında yapılan en büyük camidir. 2 bin 588 metrekare hacimde en kapasiteli kapalı alanı olan eser, İstanbul Şehzatebaşı Camii örnek alınarak yapıldı. Giriş kapısı ise Sivas Divriği Ulu Camii’nin kapısı örnek alınarak yapıldı. Yine Bursa Ulu Camii’nin havuzunu örnek alıp küçültüp cami içerisine koyduk” dedi.
CAMİNİN MİMARİSİ KADAR İÇERİSİ DE DİKKAT ÇEKEN ÖZELLİKLER BARINDIRIYOR
Caminin mimari özellikleri kadar içerisinde de bir takım dikkat çeken unsurları da anlatan Sipahi, “Cumhuriyet tarihinde yapılan taş camiler var. Örnek verecek olursak Ankara Maltepe Camii, İstanbul Şişli Camii gibi taş camiler yapıldı. Fakat 2 bin 588 hacimde ve 5 bin kapasiteli bir cami yapılmadı. Osmanlı eserlerinin bazılarında gövde taşları, kırmızı kalemle çekilmiş, biz ise kırmızı taş koyduk. Mukarnas işlemeleri taş ile yaptık. Kırmızı boyaya kırmızı taş alçı ile yapılan mukarnasları ise taştan yaptık. Ayrıca ses akustiği için de duvarlarda ana kemerlerden ses yayıldığı için başlarında büyük delikler var, biz o boşlukları koyduk. Camide 16 tane deve kuşu yumurtası var, caminin muhtelif yerlerine koyduk yoksa örümcek ağlarını temizleyemezdik, deve kuşunun salgıladığı toksinler örümcek barındırmıyor. Caminin peki bilinmeyen özelliklerinden biri de Sarayburnu Camii Kâbe-i Muazzama’nın kuzeyinde, Medine-i Münevvere’nin de kuzeyinde. Dolayısıyla biz kıbleye durduğumuzda Medine önümüze geliyor, ondan sonra Kâbe-i Muazzama geliyor camide namaza durduğumuzda kıble çizgisi önce Peygamber efendimizin kabri üstünden geçiyor. Bu pek mümkün olmayan bir durumdur. Sarayburnu Camiinin adı ise caminin konumu yarım ada olarak denize giriyor. Buradan yola çıkarak İstanbul Sarayburnu’na benzerliği nedeniyle Sarayburnu Camii oldu” dedi.
Öte yandan Yusuf Ziya Sipahi, 17 Mart tarihinde Berat Kandili programının TGRT Haber’de canlı olarak Sarayburnu Camii’nden yayınlanacağını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.