DOLAR 32,4151
EURO 34,7918
ALTIN 2.432,79
BIST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Giresun 16°C
Az Bulutlu
Giresun
16°C
Az Bulutlu
Sal 16°C
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 17°C

ÖMER’LE ALAY EDİLMEZ

06.06.2022
166
A+
A-

ÖMER’LE ALAY EDİLMEZ

İmam-ı Azam Hazretlerinin torunu İsmail , dedesine ait hatıralarını anlatırken şöyle enteresan bir vakıayı bizlere haber verir : — Bir komşumuz vardı , Edepsiz ve Rafızi olan bu komşumuzun sırf hakaret olsun diye katırının birine Ömer , diğerinin adını da Ebu Bekir koymuştu . Onların yanına varınca;

— Ömer şöyle dur , Ebu Bekir böyle dur gibilerden konuşur , sıkışınca da tevilli sözlerle kendini kurtarırdı . Biz buna üzüldükçe dedem :

— Siz bu herife dokunmayın , akıbetini kendi hazırlıyor . der hem kendi teskin olur , hem de bizi teselli ederdi . Biz sabır ve tahammülle beklerken bir sabah erkenden bir haber geldi :

— Rafızi komşuyu katır teperek öldürmüş . Dedem dedi ki ;

— Gidin bakın onu Ömer öldürmüştür .

Gittik baktık , cidden Ömer ismini katırı tepmişti Rafızıyi . Dedem dedi ki :

— Ömer le alay edilmez , onun mukabelesi peşin ve sert olur .
****
FETİHTEN SONRA AF

Mekke nin Fethi gerçekleştikten sonra irad ettikleri bir nutukla medeniyet cihanının kapısını açarak helal ve harama dair bazı hükümler bildiren Rasülüllah Efendimiz , Mescidi Haram’ın geniş sahasını dolduran mahşeri halkı ve bilhassa ön safta yer alan Ebu Süfyan gibi , Kureyş sergerdelerini çok manalı bir bakışla bir müddet gözden geçirip , mazinin bu zalim düşman kitlesine karşı :

— Ey Kureyş cemaati , şimdi size ne muamele edeceğim sanırsınız ? diye sordu .

— Hayır umarız , sen kerim bir kardeş ve ali cenap bir kardeş oğlusun . cevabını aldıktan sonra .

— Artık bugün , size geçmişten dolayı kızgınlık ve hesaba çekme yoktur . demiş ve affı umumi ilan etmiştir . Fakat bu afv kendilerini hakka , adalete , hürriyete ve müsavata davet eden bir şanlı peygamberin , bu hayırlı irşadına karşı , her türlü fenalığı işleyen zalim bir kavmi affı idi .

Beşer hukuku beyannamesinin esası o gün kurulmuş , Rasülüllah Efendimiz hitabesinde “ Ey İnsanlar “ diyerek bütün beşeriyete haykırmıştır .

İnsan hakları beyannamesinin kurucularından General Lafeyette , o günlerde vazifeten Kur’anı mütalaa ettikten sonra :

— Aşk olsun Ey Şanlı Arap , adaleti sen kurmuşsun , diye haykırmaktan kendini alamamıştır
***
ABAYI YAKMAK

“Aba”, eskiden dövme yünden değişik kalınlıklarda yapılan bir çeşit kumaşın adıdır. Ekseriyetle beyaz renkte olup, siyah renklisine de “kebe” denilirdi.

“Abayı yakmak.” Bu tâbir mecâzen, “birine âşık olmak, tutulmak, gönül vermek” gibi mânâlar ihtivâ eder. Dervişler arasında birilerinin aşkının büyüklüğünden bahsedilecekse eskiden,

— Ooo! Abası hayli yanıktır!” gibi ifadeler kullanılırmış. tekke mimarimizin kompleksi içinde; bir mescid veya câmi, ortada şadırvanı olan bir avlu ve avluyu çevreleyen derviş hücreleri, büyükçe bir dershâne, mutfak, kiler, ambar v.s. bulunduğu bilinmektedir. Bilhassa kış aylarında dershânenin ocağı harlı ateşle yakılarak dervîşânın burada toplanmaları sağlanır, böylece hem iktisat yapılmış, hem de uzun saatler mürşidden istifade ve istifâza etmeleri temin edilirmiş.

İşte böyle bir kış gecesinde, yün abalarına bürünmüş dervişler, dershânede halka olup şeyh efendiyi dinlemeye başlamışlar. Efendi hazretleri coştukça anlatmış; anlattıkça coşturmuş ve dervişler kendilerinden geçecek dereceye gelmişler. Bu sırada ocağa sırtı dönük dervişlerden birinin abasına ateş sıçrayıp dumanı tütmeye başlamışsa da, dervişin, sıcaklığı hissettiği yok!.. İçindeki ateş, dışındakinin sıcağını bastırmış durumda.

— Pîr aşkına, Yâr aşkına (Allah Aşkına)!” yanmaya devam ediyor. Nihâyet şeyh efendi dumanı fark edip bu mürîdini îkaz ile yanmaktan kurtarıyor ve arkadaşları arasında mahcup olmasın diye de onu diğerlerine, “gerçek Hak âşıkı” olarak tanıtıyor.

Şimdi argo lisanda kullanılan, “abayı yakmak” tâbiri, işte o hâdisenin yâdigârıdır.
***
DÜNYANIN SÜR’ATİ

Güneşin çevresinde , saniyede 18.5 mil süratle , yani günde 1.5 milyon milden daha fazla koşuyoruz , ama bu hikayenin sadece bir kısmı .

Çünkü güneşin çevresindeki , gözle görülmeyen hafifçe yassılaştırılmış bir çember izi üstündeki yıllık 538.400.000 millik yolculuk yanında başka yönlerde de hareket etmekteyiz . Güneş , gezegenlerini de birlikte sürükleyerek saniyede 12 mil süratle Hercules takım yıldızına doğru gidiyor .

Bu arada güneş sistemimiz bir devreyi 200 milyon yılda tamamlamak üzere Samanyolunun çevresinde saniyede 175 millik bir süratle yörünge çizmektedir .

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.