İBADETLERİN HİKMETLERİ
MUHAMMED İSMİNE HÜRMET
İlk Müslüman Türk hükümdarlarından Mahmut Gaznevi Hazretlerinin hizmetçisinin adının Muhammed olduğunu , onu her zaman büyük bir şevkle “ Muhammed “ diye çağırdığını , bir def’asında ise hizmetçisini bu güzel isimle değil , babasının ismi ile çağırdığını ..bunu bir ikaz manasına alan hizmetçinin telaşla :
— Sultanım bir hata mı işledim ki ismimle çağırmadınız da babamın ismiyle falanın oğlu gel buyurdunuz ? diye sorduğunda Mahmud Gaznevi Hazretlerinin :
— Hayır , sana bir kırgınlığım falan bahis mevzuu değil , ben her def’asında sana isminle hitap ediyordum , çünkü abdestli bulunuyordum . “ Muhammed “ ism-i şerifini abdestsiz söylemeye cesaret edemiyordum , şimdi ise abdestim yoktur . O yüzden babanı ismi ile çağırma gereği duydum dediğini biliyormuydunuz ?
******
İBADETLERİN BAZI HİKMETLERİ
NAMZIN BAŞLICA HİKMETLERİ ; Allah-ü Tealaya tazim , nimetlerine şükür ve sevaba nailiyetir . Namaz vasıtasıyla Allah-ü Teala Hazretlerine tazimler arz edilmiş , masiva’dan ( Allah’tan başka her şeyden ) Allah’a teveccüh edilmiş , dönülmüş olur . Namaz , Mü’minin miracıdır . Bir mü’minin manevi yakınlığa kavuşması namaz ile mümkün olur . Bunun maddi , sıhhi menfaatleri de çoktur .
ZEKATIN BAZI HİKMETLERİ ; Günahlardan temizlenmektir . Hak Teala’ya manevi yakınlık , fakirlerin ihtiyaçlarını azaltmaya çalışmakla onların kalplerini , muhabbetlerini celb eylemektir . Mal ve servetin bereketini temine muvaffak olmak , kalbi cimrilikten , dünyaya düşkünlükten uzak kılmaktır . Bunun neticesinde de insan , cömertlik ile , muhabbeti İlahiye ile , yaratılmışlara şefkatli ve merhametli olur . Zekat , nimetin bir şükranesidir . Şükür ise nimetin atmasına vesiledir . Nitekim bir Ayet-i Kerime de mealen :
— Eğer şükrederseniz elbette size ( nimetimi ) artırırım ( İbrahim – 7)
ORUCUN HİKMETİNE GELİNCE : Oruç , mutedil bir riyazet ( terbiye ) dir . İnsanın nefs-i emmaresini kahra , kalbini tasfiyeye vesiledir . Oruç sayesinde kalb , İlahi hikmetlerin kabı olmaya müsait bir hale gelir . Oruç tutan , yemek ve içmekten münezzeh olan Hak Teala’nın ahlakı ile ahlaklanmış olur . Oruç , riya şaibesinden uzaktır . Çünkü orucu başkası bilemez . Bineanaleyh bunun sevabı da o nisbette ziyadedir . Orucun sıhhate faydaları çoktur .
HACCIN FARZ OLMASINDAKİ HİKMETLERDEN BAZILARI : İslam’ın izzetini , Müslümanların birliğini kardeşliğini temine vesiledir . Her taraftan gelip toplanmış olan Müslümanlar , birbirinden çok istifade ederler . Hac , en faydalı kudsi bir seyahattir . Orada toplanmış , dünya elbisesinden soyulmuş , beyaz ihramlara bürünmüş olan muazzam bir kitle , mahşerden bir numunedir . Hacda nefsi öldürme vardır . Her hacı , ailesinden ve dostlarından ayrılmış , zevklerini bırakmış , bir takım sıkıntı ve eziyetleri göze almış fedakar bir Müslümandır . Arafat , Arasattan bir numunedir . Haver-i Es’ad’ı istilam ( selamlama ) yevm-i misaktaki ( ruhlar aleminde ) ahdi tecdid ( yenilemek ) demektir . Hac da :
— Ölmenizden önce ölünüz , sırrı tecelli eder . ( Hukuk-ı İslamiye )
******
ALLAH’A HAMD ETMENİN FAZİLETİ
Rasülüllah Efendimiz (sav) buyurdular ki :
— Allah-ü Teala kuluna bir nimet ihsan ettiğinde
* Kul “ Elhamdülillah “ derse o nimetin şükrünü eda etmiş olur .
* İkinci defa “ Elhamdülillah “ derse Allah-ü Teala ona sevap yazar .
* Üçüncü defa “ Elhamdülillah “ derse Allah-ü Teala onun (küçük) günahlarını bağışlar . ( Hakim , Beyhaki )
Enes (ra) anlattı :
— Bir gün bir ihtiyaç için Rasülüllah Efendimiz ile birlikte sahraya çıktık. Yüksek sesle öten bir kuş gördük . Peygamberimiz (sav) : — Bu kuşun ne söylediğini bilir misin ? buyurdular .
— Allah ve Rasülü en iyi bilir , dedim . Buyurdular ki :
— Bu kuş “Ya Rabbi gözümü aldın , beni rızıklandır , zira ben açım demektedir”
Hazreti Enes anlatmaya devam etti :
— Ben böyle kuşa bakarken bir çekirge gelip kuşun ağzına girdi ,kuş onu yuttu. Sonra yine seslice öttü :
Peygamberimiz (sav) :
— Ey Enes , kuş şimdi ne söylüyor bilir misin ? buyurdular .
— Allah ve Rasülü en iyi bilir , dedim . Buyurdular ki :
— Kendisini zikredeni rızıklandıran Allah’a hamd olsun , diyor .
Akıllı kimse , ihlas ve samimiyetle darlık ve bolluk zamanlarında Allah’a hamd etmeleridir ki cennete ilk çağırılanlardan olsun . Nitekim Rasül-i Ekrem Efendimiz (sav) buyurmuştur ki : — Kıyamet gününde cennete ilk çağırılacak olanlar , bolluk ve nimet zamanında da , darlık ve bela zamanında da Allah ‘a hamd edenlerdir